Ovenschotel met witlof en brie

brie
Brie over de witlof uit de oven

Wil je de witlof eens op een andere manier klaarmaken? Wat dacht je dan van een witlofschotel met brie uit de oven? Compleet met zelfgemaakte puree. Geen zin om zelf puree te maken? Dan neem je gewoon de puree uit een zakje, dat is nóg iets sneller.

Wat deze ovenschotel zo lekker maakt is de toevoeging van wat lekkere knapperige nootjes. Ik gebruik graag walnoten maar je kunt ze gerust vervangen door jouw eigen favoriete soort noten.

Dit recept is goed voor 4 personen

Boodschappenlijstje voor ovenschotel met witlof en brie

  • 8 stronkjes witlof
  • 400 gram brie
  • 100 gram walnoten
  • Beetje paneermeel
brie
Brie over de witlof uit de oven

Voor de aardappelpuree

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • Peper en zout
  • Snufje nootmuskaat
  • 50 gram boter
  • 150 ml melk
witlof
witlofschotel met brie uit de oven, dat is Bourgondisch smikkelen en smullen. foto: David Monniaux

Bereiding witlofschotel uit de oven

  • Schil de aardappels en kook de aardappels in 20 minuten gaar in heet water met een snufje zout
  • Snij de kontjes van de witlof en snij de witlof in de lengte doormidden
  • Kook de witlof in ongeveer 8 minuten bijna gaar, daarna afgieten
  • Als de aardappels gaar zijn (even prikken met een vork) afgieten en de aardappels in de pan nog even laten drogen
  • Dan de boter en de melk toevoegen en wat op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat
  • Stamp de aardappels fijn met een stamper tot je een smeuïge puree hebt
  • De oven voorverwarmen op 200 graden
  • De brie in plakjes snijden
  • Leg nu de witlof op de bodem van een ovenschaal
  • Drapeer ruim de helft van de brie over de witlof
  • Dan de aardappelpuree toevoegen en mooi verdelen over de schaal
  • De walnoten grof hakken met een mes en verdelen oven de puree
  • Beetje paneermeel over de witlofschotel strooien en dan de rest van de brie bovenop leggen
  • Zet de witlofschotel in de oven en na 20 minuten is de ovenschotel klaar

Lekker met worstjes of een ouderwetse gehaktbal!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*