Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Ovenschotel met sperziebonen
Ovenschotel met sperziebonen

Heb je zin in aardappels, groente en vlees, lekker op z’n Hollands eten maar wil je wel iets bijzonders maken? Dan moet je deze ovenschotel eens proberen. Lekkere en simpele ingrediënten en toch zet je niet de standaard ouderwetse aardappelen groente vlees van je moeder of oma op tafel.

Ovenschotels doen het vaak erg goed bij kinderen, nou ja, hier thuis is iedereen er gek op. Op de vraag wat zullen we eens eten roepen ze vaak: maakt niet uit, maar wel iets uit de oven!

Dit recept is goed voor 4 personen

Ovenschotel met sperziebonen
Ovenschotel met sperziebonen

Ingrediënten voor ovenschotel met sperziebonen

  • 600 gram sperziebonen
  • 500 gram gehakt
  • 1 a 2 theelepels sambal (persoonlijke voorkeur voor sambal badjak, die is niet zo heel erg heet en zit wel vol smaak)
  • Gehaktkruiden (smaak laat ik aan jou over, mijn persoonlijke favoriet is Bretonse gehaktkruiden)
  • 1 flinke ui
  • 1 bakje champignons
  • 450-600 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml kookroom
  • 2 eieren
  • 75 gram geraspte kaas
  • Peper en zout

Hoe maak je een ovenschotel met aardappels, groente en vlees?

  • De oven voorverwarmen op 180 graden
  • Gehakt rul en bruin bakken
  • Ui, champignons, knoflook en sambal meebakken met het gehakt
  • De sperziebonen kort koken in ruim water (met kort bedoel ik ongeveer 5 minuten, dan zijn ze nog niet helemaal gaar maar dat komt goed in de oven)
  • Na 5 minuten de boontjes afgieten en bij het gehakt doen en alles nog een paar keer goed omscheppen
  • De voorgekookte aardappelschijfjes doe ik vooraf met een paar gaatjes in het zakje 3 minuten in de magnetron, anders krijg ik ze nooit lekker op tijd gaar in de oven.
  • Het gehakt met sperziebonen mengsel doe ik in een grote ovenschaal
  • De aardappelschijfjes over het gehakt verdelen
  • In een kom de eieren losklutsen, kookroom erbij doen en op smaak brengen met peper en zout, als laatste de geraspte kaas er doorheen roeren
  • Schenk dit mengsel over de ovenschotel heen
  • Zet de ovenschotel in de oven en dan hoef je alleen nog maar 30 minuten te wachten, de kaas vormt dan zo’n mooi lichtbruin lekker korstje!
  • Eet smakelijk!

Op deze manier maak je heel makkelijk een lekkere ovenschotel met toch heel traditioneel aardappels, groente en vlees.

Tip: vooral niet te zuinig zijn met de kruiden, anders is smaak snel een beetje te “vlak”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*