Hoe maak je aardappel gratin?

Aardappel gratin maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt een bakje kant-en-klaar in supermarkt kopen (meestal heel kleine, dure bakjes) maar zelf maken is echt kinderspel. Aardappel, melk, eieren, kaas, knoflook, peper en zout en lekker veel geraspte kaas. Een  beetje groen spul erbij zoals bieslook en dan is je aardappel gratin al klaar. Hieronder leg ik het helemaal stap voor stap uit.

De romige smaak van aardappel gratin waarderen we vooral zo rond de kerstdagen, dan sloven we ons ineens uit in de keuken maar dit is echt zo simpel dat je vast veel vaker gaat maken als je het eenmaal gemaakt hebt.

De oventijd is in totaal 90 minuten, 60 minuten met folie over de ovenschaal (om gaar te worden) en 30 minuten zonder folie (voor het mooie kaaskorstje)

aardappel gratin maken van gewone aardappels
aardappel gratin maken van gewone aardappels

Ingredienten voor eenvoudige aardappel gratin

  • 1 kilo aardappels (vastkokende)
  • Melk (ik leg zo uit hoeveel)
  • 3 eieren
  • Knoflookpoeder
  • Versgemalen peper en zout
  • Geraspte kaas (100 a 150 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie

Zelfgemaakte aardappelgratin maken, hoe doe je dat?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • De aardappels schillen en in heel dunne plakjes snijden
  • Nu gaan we de ovenschaal invetten met wat olijfolie
  • Leg de eerste laag aardappelschijfjes neer
  • Strooi en wat peper en zout overheen met een beetje knoflookpoeder
  • Weer een laagje maken en weer bestrooien met peper, zout en knoflookpoeder
  • Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn
  • Nu gaan we zoveel melk toevoegen zodat de bovenste aardappels net niet onder de melk staan
  • In een kom de eieren loskloppen en die ook over de aardappelschijfjes verdelen
  • Een beetje schudden met de ovenschaal zodat het ei ook een beetje tussen de aardappels komt
  • Nu de geraspte kaas over de aardappels verdelen en wat verse bieslook knippen en ook de bieslook over de kaas doen
  • Aluminiumfolie over de ovenschaal doen en de schaal in de voorverwarmde oven zetten
  • Bak de aardappel gratin 1 uur in de oven
  • Dan het aluminiumfolie weghalen en nog eens 30 minuten in de oven laten, nu zal je een mooi goudbruin korstje krijgen die echt bij de gratin hoort
  • Je moet dus even geduld hebben maar na in totaal 90 minuten is je aardappel gratin klaar

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.