Aardappel gratin met spekjes

Aardappel gratin met spekjes is hier thuis één van de grote favorieten, vooral met een lekker stukje vlees. Dit bijgerecht uit de oven lijkt wellicht ingewikkeld maak dat is het echt niet. Met een paar ingrediënten maak je echt een heerlijke romige gratin die het altijd goed doet bij dinertjes.

Ik maak dit gerecht graag een paar dagen na een stamppot maaltijd: ik heb vaak wat aardappels over en die wil ik dan op maken voordat er weer een plant uit mijn keukenkastje gaat groeien (gewone planten gaan altijd dood, maar aardappels komen altijd uit bij mij… grrr)

lees hier nog een lekker recept voor aardappel gratin

Dit recept is goed voor 4 personen, het is geen complete maaltijd maar een bijgerecht, je moet er dus nog wel wat groente en vis/vlees bij serveren

aardappel gratin in de oven
aardappel gratin in de oven

Ingrediënten voor aardappel gratin met spekjes

  • 6 tot 10 flinke aardappels
  • 200 ml slagroom
  • Versgemalen peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram geraspte pittige kaas
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 pakje gerookte spekreepjes
in plaats van schijfjes kan je ook blokjes aardappel snijden maar dan kan het iets langer duren voordat ze gaar zijn
in plaats van schijfjes kan je ook blokjes aardappel snijden maar dan kan het iets langer duren voordat ze gaar zijn

Hoe maak je aardappel gratin met een eenvoudig recept?

  • Verwarm de oven vast voor op 180 graden
  • De aardappels schillen en in dunne plakjes snijden
  • Kook de aardappelschijfjes 10 minuten, dan zijn ze straks sneller gaar in de oven
  • De spekjes uitbakken in een koekenpan
  • Een ovenschaal lichtjes invetten met wat olijfolie
  • De teentjes knoflook halveren en even met het snijvlak over de ovenschotel bewegen
  • Teentjes even apart houden
  • Leg een laagje aardappels in de ovenschaal, bestrooi met peper en zout en wat spekjes
  • knoflook uitpersen en over de aardappelschijfjes verdelen
  • Dan weer een laagje aardappels en weer bestrooien, ga zo door tot alle aardappels op zijn
  • Als laatste wat nootmuskaat over de schijfjes strooien
  • Nu de slagroom in de ovenschaal gieten, de aardappels staan nu bijna onder de slagroom als het goed is
  • Wat geraspte kaas over de ovenschaal verdelen en dan kan de schaal de voorverwarmde oven in
  • Nu ongeveer 30 minuten wachten tot de aardappel gratin klaar is, even prikken met een vork om te voelen of de aardappels al gaar zijn

Tip: als de kaas te donker dreigt te worden dan kan je de ovenschaal afdekken met wat aluminiumfolie.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.